A papír újrahasznosításáról…

Csökkentjük a környezetterhelést és energiát takarítunk meg. Habár az újrahasznosítás is igényel  energiát, ez attól is függ milyen folyamat által történik mindez.

Sokféle papírhulladékról beszélhetünk, akár háztartási akár ipari környezetben vizsgálódunk. Különböző minőségű papírok  ezek ugyanakkor. Amennyiben az  újrahasznosítás  ipari jellegű a technológiák is ennek megfelelőek. Teljesen más szempontok érvényesülnek mint egy kisipari közegben.

Manufakturális újrahasznosítás esetében más paraméterekkel nézünk szembe az anyagi , munkaerő és a megvalósítandó célt illetően is.

A papírgyártás története az ókorba nyúlik vissza, és a természetes alapanyagból készült papírra gondolunk kizárólag. Nem is olyan meglepő , hogy   gyártási technológia és felhasználás manufakturális jellege , valamint  magas színvonala ezeken a területeken maradt meg pld. Egyiptom, Kína, stb. Története szorosan összefügg az írás történetével is.

A papírgyártás hagyományaival rendelkező területeken, főleg Ázsiában kialakult a maradékok ésszerű hasznosítása, ami a mai újrahasznosítási receptek egyik alappillére pld. a rizspapír maradékainak csíkokra vágása , sodrása, és az így keletkezett  alapanyag  hasznosítása többféle módon úgy mint: fonás, szövés stb. fantasztikus kreációkat eredményezve. A papír újrahasznosítása esetében megfigyelhetünk egy gazdasági tendenciát is a hagyományok ápolásán túl. A társadalmi  viszonyok is közrejátszanak. A nehéz gazdasági helyzetben  de hagyományosan ősi kultúrával rendelkező területek  , mint pld. Brazília, Mexikó, Egyiptom, Pakisztán, India lakossága él sok hasznos ötlettel , ami nem mindig az tudatos környezetkímélésről szól, hanem kényszerből.

Mivel a téma nagyon széles skálán mozog, le kell szűkítenünk egy adott helyzet szempontjait figyelembe véve. Két vonalon induljunk el.

  1. A meglévő papírhulladék felvágása és mechanikai úton (tekerés, sodrás,  hajtogatás, rétegezés) való megerősítése majd felhasználása alapanyagként  fonás, szövés, hajtogatás stb. technikákkal.
  2. A megfelelő minőségű papír ledarálása  vagy felaprózása szárazon , majd víz segítségével péppé alakítása, különféle receptúrák alapján más adalékanyagok hozzáadása ( fűrészpor, csiriz, gipsz, fehércement stb.) .A keletkezett massza szárítással  kívánt formára alakítható, felülete sokféle módon kezelhető. Alapjában véve a merített papír eljárást is ide sorolhatjuk.

A papír újrahasznosítási folyamatától függetlenül a felhasználás lehetősége majdnem hogy korlátlannak mondható. A mi esetünkben kizárólag kisipari, mondhatni  akár házi eljárásokról beszélhetünk és ennek ellenére szabadon szárnyalhat a fantáziánk a felhasználást illetően.  Az anyagismeret   alapfeltétel.  De az is  elég ha tépjük vagy vágjuk a papírt, keverjük a masszát vagy egyszerűen formákba nyomkodjuk. És mégis mit is készíthetünk? A merített papírtól elkezdve, hasznos használati és lakberendezési tárgyakon keresztül, a dekorációs elemeken át a játékokig  szinte mindent.

 

 

Írjon hozzászólást!